Kost

Fem facts om kost og måltider på Rejsby

1. Eleverne spiser samlet til de tre hovedmåltider i efterskolens spisesal
  2. Der serveres mad seks gange om dagen: Morgenmad, formiddagsmad, frokost, eftermiddagsmad, aftensmad og aftenkaffe
  3. Der serveres altid varm frokost og kold buffet med få varme retter til aftensmad
  4. Bæredygtige og lokale råvarer prioriteres højt
  5. Hver uge er tre elever i “Køkkentjans”, hvor de fritaget for undervisningen og i stedet hjælper til i køkkenet med madlavning og rengøring

Kost og bæredygtighed på Rejsby

Bæredygtighed og nedbringelse af madspild fylder meget i dagens Danmark. Det gør det også på Rejsby Europæiske Efterskole.

“Vi går op i både økologi og bæredygtighed, men bæredygtighed er klart vores største fokusområde. Vi skal passe på den her jord, vi lever på,” siger Åse Schmidt, køkkenleder på Rejsby Europæiske Efterskole.

Lokale råvarer og kort transporttid

Åse Schmidt prioriterer lokale råvarer. For eksempel er det en lokal kartoffelavler fra Brøns, der dyrker alle de kartofler, køkkenet bruger. En del af bæredygtighedstanken handler for Åse Schmidt også om at minimere transporttiden på varerne. Derfor prioriterer hun at handle inden for landets grænser. Skolens faste grøntmand har for eksempel sæde i Esbjerg, og han kan – med undtagelse af et par uger om året – skaffe danske æbler året rundt.

Det betyder noget for os, og vi gør meget ud af at tænke os om i forhold til sådan noget,” siger Åse Schmidt.

De unge er motivationen

Motivationen for det øgede fokus på bæredytighed skal ifølge Åse Schmidt findes i, at vi er en efterskole.

Her er en masse unge mennesker. De er fremtiden, og vi vil gerne inspirere dem til også at tænke på miljøet. Det er jo i høj grad deres fremtid, det handler om,” siger hun.

En af de helt store syndere i bæredygtighedssnakken er kødproduktion. Derfor vil køkkenet på Rejsby Europæiske Efterskole også fremadrettet nedsætte kødmængderne i retterne. Som for eksempel at servere en klassisk lasagne. Uden kød.

Drengene kan godt råbe højt lige så snart, det hedder noget med “vegetar“, siger Åse Schmidt og tilføjer:
Så det ord bruger vi ikke her.

Køkkentjans

Hver uge er tre elever fritaget fra den almindelige undervisning for at være i køkkentjans. Her indgår de som en del af køkkenpersonalet og assisterer med madlavning og rengøring i køkkenet og spisesalen.

Formålet med køkkentjansen er at give vores elever øget viden om mad, måltider og sund kost. Derudover lærer de grundlæggende køkkenfærdigheder, som de i høj grad kan bruge på deres videre færd.

Alle elever vil i løbet af efterskoleåret have været en uge i køkkentjans.

Kom og besøg os

Inden dit barn kan blive elev på Rejsby Europæiske Efterskole, skal I besøge skolen.
Book et besøg til en personlig rundvisning og samtale, lige når det passer dig

Book et besøg